2.ÜRÜN EMNİYETİ VE SERTİFİKASYON SEMPOZYUMU
1.CUMHURBAŞKANLIĞI SAVUNMA SANAYİİ BAŞKANLIĞI VE TÜRK HAVACILIK UZAY SANAYİİ DESTEKLERİYLE TR UÇUŞA UYGUNLUK BELGELENDİRME HİZMETLERİ A.Ş. TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR.
23-24 Kasım 2022 tarihlerinde TR Uçuşa Uygunluk Belgelendirme Hizmetleri A.Ş. tarafından Ankara Bilkent Otel ve Konferans Merkezi’nde “2.Ürün Emniyeti ve Sertifikasyonu Sempozyumu” etkinliği düzenlenmiştir. Sempozyuma başta havacılık ve otomotiv sektörlerinden olmak üzere 30’un üzerinde farklı firmadan 350’nin üzerinde firma temsilcisi katılım sağlamıştır. Temel amacı; Emniyet kültürünün geliştirilmesi ve sertifikasyon temelli ürün geliştirme süreçlerinin etkinliğinin ve verimliliğinin artırılması için ortak akıl geliştirmek olan ve iki gün süren sempozyumda 2 farklı salonda toplamda 11 Oturum gerçekleştirilmiştir.
İlk oturumda TC. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’ndan Başkan Yardımcısı Sn. Dr. Celal Sami TÜFEKÇİ, Türk Havacılık Uzay Sanayii Genel Müdürü Sn. Prof. Dr. Temel KOTİL ve TR Uçuşa Uygunluk Belgelendirme Hizmetleri Genel Müdür Vekili Sn. Yılmaz KOÇ tarafından gerçekleştirilen açılış konuşmalarına yer verilmiştir. Türkiye’de sertifikasyon alanında ihtiyaç duyulan uzman eksikliğine, ortak süreç geliştirme ihtiyacına ve emniyet odaklı süreçlerin önemine değinilen konuşmalarda bu konulara ilişkin gerçekleştirilecek tüm iyileştirme, geliştirme faaliyetlerine yönetimsel ve kurumsal desteklerin sağlanacağına dair görüşler beyan edilmiştir. TR Uçuşa Uygunluk firmasının kuruluş misyonu ve vizyonunun yanı sıra, Türkiye’de ve Dünya’da sertifikasyon süreçlerinin misyon ve vizyonu ile entegre olabilmenin üzerinde durulmuştur.
Avrupa Havacılık Emniyet Ajansı (EASA) Direktörü Patrick KY’nin de onur konuğu olarak davet edildiği 2. Ürün Emniyeti ve Sertifikasyon Sempozyumu ulusal boyuttan uluslararası boyuta taşınma hedefine de ulaşmıştır. Patrick KY, açılış konuşmasında havacılık emniyetinin coğrafya ya da politik sınırlarının olmadığına vurgu yapıp tasarım, bakım ve operasyon faaliyetlerinin tamamında emniyetin göz önünde bulundurulması gerektiğine değinmiştir. Ayrıca havacılık emniyeti konusunda hem sivil hem de askeri ürün geliştirme ve sertifikalandırma süreçlerinde çok fazla yapılması gereken görevin olduğunu dile getirmiştir. Önümüzdeki dönemde üzerinde çalışılması gereken konuların ise; deneyimli ve uzman personel ihtiyacının karşılanması, inovatif projelerde yeni tasarım çözümlerine yönelik süreçlerin hızlıca inşa edilmesi ve büyük verinin (big data) yönetilmesi gibi konular olacağının üzerinde durmuştur.
Sempozyumun ikinci oturumunda TR Uçuşa Uygunluk firmasının, kuruluşunun 4. Yılında 60’a yakın personel sayısına ulaşarak Savunma Sanayii Başkanlığı ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü kurumlarının sertifikasyon uzman ihtiyaçları konusunda uzmanlık desteği sağlamaya devam ettiği ve Türk firmalarının ihtiyaç duyduğu Emniyet ve Sertifikasyon konularında danışmanlık hizmetleri sunduğu firma sayısını da artırdığı aktarılmıştır. Türkiye’de sertifikasyon konusunda güvenilir ve deneyimli uzman havuzuna sahip tek firma olma özelliğine sahip olan TR Uçuşa Uygunluk firmasının yurtdışına göç eden uzman personeller hususunda da tersine beyin göçünü de hızlandıran bir çekim noktası olmaya başladığına değinilmiştir.
Sempozyumun üçüncü ve dördüncü oturumlarında sektör uzmanlarının özgün sunumlarına geçilmiştir. Bu oturumlarda gerçekleştirilen sunumlar aşağıdaki gibidir.
- Savunma Sanayii Başkanlığı’ndan Sn. İpek DOKUMAN; “Uçuşa Elverişlilik Sertifikasyonunda İnsan Faktörleri”
- AERALL DOA’den Sn. Patrick LE GUIRRIEC; “Emniyet Yönetim Sistemi & Tasarım Organizasyon Onayı (SMS&DOA)
- Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’den Sn. Gökhan VİRLAN; “Uçuş Test Bakış Açısıyla Emniyet ve Sertifikasyon”
- THY Teknik’ten Sn. Sedat KARAKAŞ; “Part 21 Sertifikasyonunda Son Güncellemeler”
- TR Uçuşa Uygunluk’tan Sn. Yılmaz KOÇ; “Sistem Emniyeti Yaklaşımları”
- ASELSAN AŞ.’den Sn. Alper KURDOĞLU; “Performansa Dayalı Navigasyon Operasyon Onayları ve Sertifikasyon”
24 Kasım’da sempozyum iki farklı salonda paralel oturumlarla gerçekleştirilmiştir. İkinci gün sempozyumun beşinci oturumunda ana salonda “Modifikasyon Projelerinde Sertifikasyon” konulu bir panel oturumu gerçekleştirilmiştir. TR Uçuşa Uygunluk’tan Sistem Emniyeti ve İtki Sistemleri Sertifikasyon Uzmanı Sn. Müjdat ASLAN’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde TC. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’ndan Yapısal Sertifikasyon Uzmanı Sn. Erkan AKAY, ASELSAN AŞ.’den Uçuşa Elverişlilik Ofis Yöneticisi Sn. Burcu KALYONCU, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’den Sertifikasyon Uzmanı Sn. Yusuf Cansu BARAN, THY Teknik AŞ’den Organizasyon Onayları Yöneticisi Sn. Uğur ŞAHİN ve TR Uçuşa Uygunluk’tan Sertifikasyon Uzmanı Sn. Serkan KAYMAK panelist olarak katılım sağlamışlardır. Panelde Ürün Tasarım verisi olmayan durumlarda modifikasyon projelerinde sistem emniyeti ve geliştirme süreci yaklaşımı, analiz verilerinin tekrar oluşturulması, yazılım donanım geliştirme süreçlerindeki (DO178C, DO254) yaklaşım konularında sorulara uzman değerlendirmeleri sunulmuştur. Ayrıca modifikasyon projelerinde organizasyonel beklentiler, İmtiyazlar ve Level of Involvement konusu üzerinde de panelistler değerlendirmelerini sunmuşlardır.
Sempozyumun altıncı, yedinci ve sekizinci oturumu sektör uzmanlarının özgün sunumları ile devam etmiştir. Bu oturumlarda gerçekleştirilen sunumlar aşağıdaki gibidir.
- TR Uçuşa Uygunluk’tan Sn. Fırat BARLAS “Uçuşa Elverişlilik Sertifikasyonu Sürecinde Sertifikasyon Gözden Geçirme Maddelerinin (CRI) Önemi”
- VOLOCOPTER’den Sn. Burak ATA; “eVTOL Sertifikasyonu ve Yazılım Sertifikasyonundaki Gelişmeler
- FNSS’ten Sn. Burak AYCAN; “Kara Araçlarında Fonksiyonel Güvenlik ve Uygulamaları”
- Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’den Sn. Gökçen ÇELEBİ; “Milli Muharip Uçak Ürün Emniyeti Yaklaşımı”
- TR Uçuşa Uygunluk’tan Sn. Ömer Alper TERZİ; “Sivil Uçaklarda” Elektronik Harp Uygulamaları ve Sertifikasyonu”
- TUSAŞ Motor Sanayii’den Sn. İbrahim Atacan KILIÇ; “Motor Tip Sertifikasyon Süreci”
İkinci gün paralel salonda ise “Tasarım Organizasyon Onayı Denetimi Simülasyonu” konulu çalıştay gerçekleştirilmiştir. Savunma Sanayii Başkanlığı’ndan Sn. Segah ÖZDEMİR ve Sn. Sacide Merve TAN’ın yönettiği çalıştaya MET Aerospace’den Sn. Tülay ÖZGÜL “Havacılık Projelerinde Tasarım ve Sertifikasyon Verilerinin Onaylanması, Yetkili İmzalar” konulu sunumu ile katkı sunmuştur. Aynı salonda yürütülen diğer çalıştaylar ise aşağıdaki gibidir.
TR Uçuşa Uygunluk’tan Sn. Erhan YÜCEER yönetiminde; “DO178C Yazılım Geliştirme Süreci Denetleme Simülasyonu”
TR Uçuşa Uygunluk’tan Sn. Orçun YARDIM ve Elif Ezgi ÇÖKELEK yönetiminde; “Sistem Mühendisliğinde Gereksinim Yönetimi”
Hem askeri hem de sivil dünya için emniyet temelli ürün geliştirme süreçlerinin etkinliğinin ve verimliliğinin artırılması amacıyla ortak akıl geliştirme sürecine katkı sağlamak için gerçekleştirilen 2.Ürün Emniyeti ve Sertifikasyon Sempozyumu’nda Türkiye markasını taşıyan emniyet kritik tüm ürün, ekipman, cihaz ve teçhizatların pozitif yönde fark yaratması için ihtiyaç duyulan motivasyon canlı tutulmaya devam edilmiştir.
Sempozyum sonucu olarak katılımcılarla paylaşılan çalışma grupları vasıtasıyla ilerleyen süreçlerde tüm sektör uzmanlarının katkıları ile emniyet ve sertifikasyon alanında ihtiyaç duyulan hususlarda çalışmalar gerçekleştirilecektir.
TR Uçuşa Uygunluk Belgelendirme Hizmetleri AŞ. Olarak sempozyumumuza katılan, destek veren, katkı sunan herkese teşekkür ederiz.
3.Ürün Emniyeti ve Sertifikasyonu Sempozyumu’nda görüşmek dileğiyle
Emniyette Kalın,
TR Uçuşa Uygunluk Belgelendirme Hizmetleri A.Ş.