22-23 Kasım 2021 tarihlerinde TC. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) destekleriyle TR Uçuşa Uygunluk Belgelendirme Hizmetleri A.Ş. tarafından Ankara Bilkent Otel ve Konferans Merkezi’nde “1.Ürün Emniyeti ve Sertifikasyon Sempozyumu” etkinliği düzenlenmiştir. Sempozyuma başta havacılık ve otomotiv sektörlerinden olmak üzere 40’ın üzerinde farklı firmadan 200’ün üstünde firma temsilcisi katılım sağlamıştır. Temel amacı; Emniyet kültürünün geliştirilmesi ve sertifikasyon temelli ürün geliştirme süreçlerinin etkinliğinin ve verimliliğinin artırılması için ortak akıl geliştirmek olan ve iki gün süren sempozyumda toplamda 7 Oturum gerçekleştirilmiştir.
İlk oturumda TC. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’ndan Başkan Yardımcısı Sn. Dr. Celal Sami TÜFEKÇİ, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden Genel Müdür Yardımcısı Vekili Sn. Özcan BAŞOĞLU, Türk Havacılık Uzay Sanayii Genel Müdürü Sn. Prof. Dr.Temel KOTİL ve TR Uçuşa Uygunluk Belgelendirme Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Bilal EKŞİ tarafından gerçekleştirilen açılış konuşmalarına yer verilmiştir. Türkiye’de sertifikasyon alanında ihtiyaç duyulan alt yapı ve uzman eksikliğine değinilen konuşmalarda bu konulara ilişkin gerçekleştirilecek tüm iyileştirme, geliştirme faaliyetlerine yönetimsel ve kurumsal desteklerin sağlanacağına dair görüşler beyan edilmiştir. Özellikle havacılık başta olmak üzere emniyet kritik sistem geliştiren tüm sektör bileşenlerinin bu alanda yürüttükleri çalışmaların ne denli önemli bir amaca hizmet ettiği ve olası kazaların maddi manevi ne tür trajedilere neden olabileceğine dair vurgular yapılmıştır. Türkiye’nin yakın geleceğindeki hedeflerine ulaşabilmesi adına sertifikasyon konusunun üzerine durulması gereken ve ürünlerin, ekipmanların sertifikalandırılmasına dair eksikliklerin giderilmesi için yapılması şart olan tüm faaliyetlerin desteklenmesinin önemine değinilmiştir.
İlk oturumda aynı zamanda TR Uçuşa Uygunluk Faaliyet alanlarından ve sektörde üstlendiği vizyon/misyon katılımcılarla paylaşılmıştır. Türkiye’de Ürün Emniyeti ve Sertifikasyon alanında otoritelerce ve sektör firmalarınca yürütülen tüm faaliyetlerde aktif destek vermeye hazır olunduğu ve özellikle sektörün ihtiyaç duyduğu personel ihtiyacı özelinde uzman havuzu oluşturma, uzman yetiştirme gibi misyonlar üstlenildiği aktarılmıştır. Sistem Emniyeti, Tasarım Organizasyon Onayı, Ön Uçuşa Elverişlilik, Sürekli Uçuşa Elverişlilik, İnsan Faktörleri, Silah Sistemleri Sertifikasyonu, Yazılım ve Donanım Sertifikasyonu (DO178/ DO254 vb.), Sistem Mühendisliği, Güvenilirlik gibi özel alanlarda sektöre eğitim, danışmanlık ve iş ortaklığı çözümleriyle katkı sunabilecek TR Uçuşa Uygunluk alt yapısı hakkında bilgilendirme yapılmıştır.
Sempozyumun ilk günü ikinci oturumunda “Türkiye’de Uçuşa Elverişlilik Sertifikasyonu” konulu bir panel oturumu gerçekleştirilmiştir. TR Uçuşa Uygunluk Genel Müdür Vekili Sn. Yılmaz KOÇ moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde TC. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’ndan Sertifikasyon Müdürü Sn. Özden APAYDIN, Türk Havacılık Uzay Sanayii’nde Uçuşa Elverişlilik Müdürü Sn. Harun ÇAYKENARI, TUSAŞ Motor Sanayii’nden Uçuşa Elverişlilik ve Sertifikasyon Müdürü Sn. Bilal DEMİR panelist olarak katılım sağlamışlardır. Panelde üzerinde durulan en önemli husus uzman eksikliği ve geliştirme programları ihtiyacı olmuştur.
Üçüncü ve dördüncü oturumunda sektör uzmanlarının özgün sunumlarına yer verilmiştir. Bu oturumlarda gerçekleştirilen sunumlar aşağıdaki gibidir.
- Savunma Sanayii Başkanlığı Kalite-Test ve Sertifikasyon Daire Başkanlığı Sertifikasyon Müdürlüğü’nden Sn. Segah ÖZDEMİR; “Emniyet İçin Etkin Tasarım Organizasyonu”
- MET Aerospace Direktörü Sn. Tülay ÖZGÜL; “Tasarım Altyüklenici Yönetimine Sertifikasyon Açısından Bakış ve Uluslararası Uygulamalar”
- TR Uçuşa Uygunluk’tan Sn. Alp Burç Bülent SÜRMELİ ; “RTCA DO-178C Uygulamalarında Vaka Çalışmaları”
- TR Uçuşa Uygunluk’tan Sn. Barış Berk ERDEM “Hava Aracı Kazaları Üzerinden Emniyetin Önemi”
- ASELSAN’dan Sn. Oktay TÜFEKÇİ; “Sistem Tasarımında Emniyet Analizleri”
- TR Uçuşa Uygunluk’tan Sn. Ömer Alper TERZİ; “Silah Entegrasyonu ve Sertifikasyonu”
23 Kasım’da ilk olarak ASELSAN’dan Güvenilirlik Mühendisi Sn. Hasan Esat ACAR ekipman, parça seviyesi yürütülen FMECA uygulamalarından bahsetti, ardından Türk Havacılık Uzay Sanayii’den Emniyet ve Güvenilirlik Mühendisi Sn. Murat Barış SARIGÜL sistem ve uçak seviyesi FMECA uygulamalarına ve altyüklenici FMECA’larının entegrasyonuna değindi. TUSAŞ Motor Sanayii’de Emniyet Lideri olan Sn. Seda ULUEKİCİ ise FMECA ile FRACAS (Hata Raporlama ve Düzeltici Aksiyon Alma Sistemi) arasındaki ilişkiyi aktardı. Çalıştay sırasında özellikle üzerine durulan konular ise FMECA’ların oluşturulma sürecinde kolektif bir bilincin ve katkının olması gerektiği ile saha verilerinin aktif olarak FMECA süreçlerinde girdi olarak kullanılması konuları oldu. TR Uçuşa Uygunluk’ta Sistem Emniyeti ve İtki Sistemleri Sertifikasyon Uzmanı olarak görev yapan Sn. Müjdat ASLAN ‘ın Emniyet Analizleri ve Sertifikasyon süreçlerinde bilişsel olarak farkında olunması gereken “Yaşayan Doküman”, “Etnik Kuram ve Güç Mesafesi”, “İkarus Sendormu/Güç Zehirlenmesi”, “Niteli Nicele Tercih Etme”, “Emniyetli Arıza”, “Kolektif Bilinç”, “Kozmetik Emniyet” kavramları/yaklaşımlarına vurgu yaptığı sunumu ile beşinci oturum sona erdi.
Sempozyumun altıncı ve yedinci oturumunda sektör uzmanlarının özgün sunumları ile devam etmiştir. Bu oturumlarda gerçekleştirilen sunumlar aşağıdaki gibidir.
- THY Teknik AŞ.’den Sn. Ahmet ARIDİL; “Ekipman Tasarımında Sertifikasyon Süreçleri”
- TR Uçuşa Uygunluk’tan Sn. Ali BİLGİN “DO254 ile İlk Seferde Başarıyı Yakala”
- Savunma Sanayii Başkanlığı Kalite-Test ve Sertifikasyon Daire Başkanlığı Sertifikasyon Müdürlüğü’nden Sn. Mehmet Umut PİŞKEN; “Türkiye’de DO178B- Uyumlu Yazılım Sertifikasyon Projelerinde Geliştirme Sürecinde Yaşanan Problemler ve Çözüm Öneri”
- TR Uçuşa Uygunluk’tan Sn. Dr. Çiğdem GÜNEŞ; “Havacılıkta İnsan Faktörleri”
- Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’den Sn. Yusuf Cansu BARAN; “İzninizle Uçabilir Miyim (Pertmit-to-Fly Süreci)”
- FNSS’ten Sn. Burak AYCAN ile Sn. Alperen ÖZ; “Kara Araçlarındaki ürün Emniyeti Prensipleri& Uygulamaları”
Emniyet kültürünün geliştirilmesi ve hem askeri hem de sivil dünya için sertifikasyon temelli ürün geliştirme süreçlerinin etkinliğinin ve verimliliğinin artırılması için ortak akıl geliştirmek amacı ile gerçekleştirilen 1.Ürün Emniyeti ve Sertifikasyon Sempozyumu’nda Türkiye markasını taşıyan emniyet kritik tüm ürün, ekipman, cihaz ve teçhizatların pozitif yönde fark yaratması için alt yapı geliştirilmesi adına uygun zemin hazır hale getirilmiştir. Bundan sonraki süreçte sektör paydaşlarının birlikte çalışma motivasyonu ile bu zemin üzerinde ülkemiz için ihtiyaç duyulanları birlikte inşa etmek dileğiyle.
TR Uçuşa Uygunluk Belgelendirme Hizmetleri AŞ. Olarak sempozyumumuza katılan, destek veren, katkı sunan herkese teşekkür ederiz.
2. Ürün Emniyeti ve Sertifikasyon Sempozyumu’nda görüşmek dileğiyle
Emniyette Kalın,
TR Uçuşa Uygunluk Belgelendirme Hizmetleri A.Ş.