I.ÜRÜN EMNİYETİ VE SERTİFİKASYON SEMPOZYUMU BİLDİRGESİ (22-23 KASIM 2021)

I.ÜRÜN EMNİYETİ VE SERTİFİKASYON SEMPOZYUMU T.C. CUMHURBAŞKANLIĞI SAVUNMA SANAYİİ BAŞKANLIĞI VE TÜRK HAVACILIK UZAY SANAYİİ DESTEKLERİYLE TR UÇUŞA UYGUNLUK BELGELENDİRME HİZMETLERİ A.Ş. TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLDİ

22-23 Kasım 2021 tarihlerinde TC. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) destekleriyle TR Uçuşa Uygunluk Belgelendirme Hizmetleri A.Ş. tarafından Ankara Bilkent Otel ve Konferans Merkezi’nde “Ürün Emniyeti ve Sertifikasyonu Sempozyumu” etkinliği düzenlenmiştir. Sempozyuma başta havacılık ve otomotiv sektörlerinden olmak üzere 40’ın üzerinde firma temsilcisi katılım sağlamıştır. 

 

Temel amacı; Emniyet kültürünün geliştirilmesi ve sertifikasyon temelli ürün geliştirme süreçlerinin etkinliğinin ve verimliliğinin artırılması için ortak akıl geliştirmek olan sempozyumun alt amaçları ise aşağıdakiler olarak bildirilmiştir.

 

  • Ülkemizde ürün emniyeti ve sertifikasyonu konularında farkındalık oluşturmak
  • Yerli ve Milli ürün geliştirme süreçlerinde etkin ve ortak bir sertifikasyon stratejisi geliştirmek
  • Emniyet Kültürü’nü geliştirmek ve desteklemek için zemin oluşturmak
  • Otoriteler ve Sektör firmalarını bir araya getirip ortak bir beklenti havuzu oluşturmak
  • Teknik Uzmanlık alanlarında bilgi paylaşımı ve alınan dersler aktarımı yapmak
  • Ürün Emniyeti ve Sertifikasyonu özelinde eksiklikleri tespit edip yıl boyunca yayılan bir stratejik çözüm politikası geliştirmek ve paydaşlarla bu çözümleri hayata geçirmek
 

İki gün süren sempozyumda toplamda 7 Oturum gerçekleştirilmiştir.

İlk oturumda TC. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’ndan Başkan Yardımcısı Sn. Dr. Celal Sami TÜFEKÇİ, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden Genel Müdür Yardımcısı Vekili Sn. Özcan BAŞOĞLU, Türk Havacılık Uzay Sanayii Genel Müdürü Sn. Prof. Dr.Temel KOTİL ve TR Uçuşa Uygunluk Belgelendirme Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Bilal EKŞİ tarafından gerçekleştirilen açılış konuşmalarına yer verilmiştir. Türkiye’de sertifikasyon alanında ihtiyaç duyulan alt yapı ve uzman eksikliğine değinilen konuşmalarda bu konulara ilişkin gerçekleştirilecek tüm iyileştirme, geliştirme faaliyetlerine yönetimsel ve kurumsal desteklerin sağlanacağına dair görüşler beyan edilmiştir. Özellikle havacılık başta olmak üzere emniyet kritik sistem geliştiren tüm sektör bileşenlerinin bu alanda yürüttükleri çalışmaların ne denli önemli bir amaca hizmet ettiği ve olası kazaların maddi manevi ne tür trajedilere neden olabileceğine dair vurgular yapılmıştır. Türkiye’nin yakın geleceğindeki hedeflerine ulaşabilmesi adına sertifikasyon konusunun üzerine durulması gereken ve ürünlerin, ekipmanların sertifikalandırılmasına dair eksikliklerin giderilmesi için yapılması şart olan tüm faaliyetlerin desteklenmesinin önemine değinilmiştir.

İlk oturumda aynı zamanda TR Uçuşa Uygunluk Faaliyet alanlarından ve sektörde üstlendiği vizyon/misyon katılımcılarla paylaşılmıştır. Türkiye’de Ürün Emniyeti ve Sertifikasyon alanında otoritelerce ve sektör firmalarınca yürütülen tüm faaliyetlerde aktif destek vermeye hazır olunduğu ve özellikle sektörün ihtiyaç duyduğu personel ihtiyacı özelinde uzman havuzu oluşturma, uzman yetiştirme gibi misyonlar üstlenildiği aktarılmıştır. Sistem Emniyeti, Tasarım Organizasyon Onayı, Ön Uçuşa Elverişlilik, Sürekli Uçuşa Elverişlilik, İnsan Faktörleri, Silah Sistemleri Sertifikasyonu, Yazılım ve Donanım Sertifikasyonu (DO178/ DO254 vb.), Sistem Mühendisliği, Güvenilirlik gibi özel alanlarda sektöre eğitim, danışmanlık ve iş ortaklığı çözümleriyle katkı sunabilecek TR Uçuşa Uygunluk alt yapısı hakkında bilgilendirme yapılmıştır.

Sempozyumun ilk günü ikinci oturumunda “Türkiye’de Uçuşa Elverişlilik Sertifikasyonu” konulu bir panel oturumu gerçekleştirilmiştir. TR Uçuşa Uygunluk Genel Müdür Vekili Sn. Yılmaz KOÇ moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde TC. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’ndan Sertifikasyon Müdürü Sn. Özden APAYDIN, Türk Havacılık Uzay Sanayii’nde Uçuşa Elverişlilik Müdürü Sn. Harun ÇAYKENARI, TUSAŞ Motor Sanayii’nden Uçuşa Elverişlilik ve Sertifikasyon Müdürü Sn. Bilal DEMİR panelist olarak katılım sağlamışlardır.

  • Türkiye’de sertifikasyon kapsamında kurumlarınız tarafında yürütülen faaliyetler nelerdir? Bu faaliyetleri nasıl bir organizasyon ve süreç ile gerçekleştiriyorsunuz?
  • Projelerde sertifikasyon özelinde yürütülen faaliyetlerde hangi standartları baz alıyorsunuz? Bu standartlar ile geliştirilen Hava Araçları için %100(!) Emniyet söz konusu mudur?
  • Ürün Emniyeti ve Sertifikasyonu konularında çalışan profesyonellerin ne tür yetkinliklere sahip olması bekleniyor?
  • Ürün Emniyeti ve Sertifikasyonu konularında Uzman eksikliklerini gidermek için ne tür çalışmalar yapılıyor?

Sorularına cevapların alındığı panel, panelistlerin sempozyuma dair genel değerlendirmeleri ve soru cevap seansı ile tamamlanmıştır.
Panelde üzerinde durulan en önemli husus uzman eksikliği ve geliştirme programları ihtiyacı olmuştur. Süreçlerin ve organizasyonların mevcut olduğu fakat bu yapılara entegre sertifikasyon uzmanlarının projelerde ihtiyaç duyulan sayılarda olmadığı tartışılmıştır. Bir diğer üzerinde durulan konu ise “Kabul Edilebilir Emniyet Seviyesi” kavramı olmuştur. Emniyet kritik sistem geliştirme süreçlerinde bir ürün ortaya koymak istiyorsak risklerin kabul edilebilir seviyede tutulması gerekliliğine değinilmiştir.

 
Üçüncü oturumda sektör temsilcilerinin özgün sunumlarıyla sempozyuma devam edildi. İlk sunumda Savunma Sanayii Başkanlığı’ndan Kalite-Test ve Sertifikasyon Daire Başkanlığı Sertifikasyon Müdürlüğü’nden Organizasyon Onayları Sertifikasyon Uzmanı Sn. Segah ÖZDEMİR “Emniyet İçin Etkin Tasarım Organizasyonu” başlıklı sunumunda TOYO tanımı, genel prensipleri ve emniyet ile olan ilişkisini aktardı. İkinci sunumda MET Aerospace Direktörü Sn. Tülay ÖZGÜL “Tasarım Altyüklenici Yönetimine Sertifikasyon Açısından Bakış ve Uluslararası Uygulamalar” başlıklı sunumunda yüklenici-altyüklenici tasarım organizasyon arayüz yönetimi, tasarım girdi-çıktı-kabul süreçleri, altyüklenici kontrol& takibi konularına değindi. Oturumun son sunumunda ise TR Uçuşa Uygunluk’ta Aviyonik Sistem Yazılım ve Sistem Mühendisliği Sertifikasyon Uzmanı olarak görev alan Sn. Alp Burç Bülent SÜRMELİ “RTCA DO-178C Uygulamalarında Vaka Çalışmaları” başlıklı sunumu ile emniyet kritik aviyonik yazılım geliştirme organizasyonları için durumsal farkındalık yarattı.


Sempozyumun ilk günü son oturumu olan dördüncü oturumda ilk sunumu gerçekleştiren TR Uçuşa Uygunluk’tan Emniyet Sertifikasyon Uzmanı Sn. Barış Berk ERDEM “Hava Aracı Kazaları Üzerinden Emniyetin Önemi” başlıklı sunumunda Emniyet çalışmalarının etkin ve sistematik bir şekilde yürütülmesiyle kazaların önüne nasıl geçilebileceğine dair örnekler sundu. Aynı oturumun ikinci sunumunda ise; ASELSAN’dan Kıdemli Mühendislik Uzmanı Sn. Oktay TÜFEKÇİ “Sistem Tasarımında Emniyet Analizleri” başlıklı sunumu ile Emniyet iyileştirmelerinin tasarım fazında teşhisinin önemine vurgu yaptı. Son sunum olan “Silah Entegrasyonu ve Sertifikasyonu” başlıklı sunumda ise TR Uçuşa Uygunluk’tan Silah Sistemleri Sertifikasyon Uzmanı Sn. Ömer Alper TERZİ askeri platformlarda silah sistemlerinin emniyetli kullanımı konusunda yürütülen standartlara değindi.


Sempozyumun ikinci günü olan 23 Kasım’da etkinlik ASELSAN, Türk Havacılık Uzay Sanayii, TUSAŞ Motor Sanayii firmalarından katılan sektör temsilcilerinin Hata Türü, Etkileri ve Kritiklik Analizi özelinde firma pratiklerini aktardıkları çalıştay ile başlatıldı.

 
İlk olarak ASELSAN’dan Güvenilirlik Mühendisi Sn. Hasan Esat ACAR ekipman, parça seviyesi yürütülen FMECA uygulamalarından bahsetti, ardından Türk Havacılık Uzay Sanayii’den Emniyet ve Güvenilirlik Mühendisi Sn. Murat Barış SARIGÜL sistem ve uçak seviyesi FMECA uygulamalarına ve altyüklenici FMECA’larının entegrasyonuna değindi. TUSAŞ Motor Sanayii’de Emniyet Lideri olan Sn. Seda ULUEKİCİ ise FMECA ile FRACAS (Hata Raporlama ve Düzeltici Aksiyon Alma Sistemi) arasındaki ilişkiyi aktardı. Çalıştay sırasında özellikle üzerine durulan konular ise FMECA’ların oluşturulma sürecinde kolektif bir bilincin ve katkının olması gerektiği ile saha verilerinin aktif olarak FMECA süreçlerinde girdi olarak kullanılması konuları oldu. Beşinci oturum olan bu oturum TR Uçuşa Uygunluk’ta Sistem Emniyeti ve İtki Sistemleri Sertifikasyon Uzmanı olarak görev yapan Sn. Müjdat ASLAN ‘ın Emniyet Analizleri ve Sertifikasyon süreçlerinde bilişsel olarak farkında olunması gereken “Yaşayan Doküman”, “Etnik Kuram ve Güç Mesafesi”, “Niteli Nicele Tercih Etme” gibi kavram ve yaklaşımlara vurgu yaptığı sunumu ile sona erdi.
Sempozyumun 6.oturumunda sektör sunumları ile devam edildi. Bu oturumun ilk sunumunu gerçekleştirilen THY Teknik AŞ.’den ARGE Aviyonik Sistemler Şefi Sn. Ahmet ARIDİL “Ekipman Tasarımında Sertifikasyon Süreçleri” başlıklı sunumunda sistem mühendisliğinde emniyet gereksinimlerinin belirlenmesi süreci hakkındaki görüşlerini katılımcılarla paylaştı. İkinci sunumda ise TR Uçuşa Uygunluk’tan Donanım Sertifikasyon Uzmanı Sn. Ali BİLGİN DO-254 bakış açısıyla aviyonik sistem tasarımına dair önemli noktaları “İlk Seferde Başarıyı Yakala” isimli sunumuyla aktardı. 

Bu oturumun son sunumu ise Savunma Sanayii Başkanlığı’nda Kalite-Test ve Sertifikasyon Daire Başkanlığı Sertifikasyon Müdürlüğü’nde Yazılım Sertifikasyon Uzmanı olarak görev yapan Sn. Mehmet Umut PİŞKEN tarafından gerçekleştirilen DO-178B uyumlu yazılım geliştirme süreçleri, karşılaşılan problemler ve çözüm önerilerinin aktarıldığı “Türkiye’de DO178B- Uyumlu Yazılım Sertifikasyon Projelerinde Geliştirme Sürecinde Yaşanan Problemler ve Çözüm Öneri” başlıklı sunum oldu.

 
Sempozyumun son oturumunda ilk olarak TR Uçuşa Uygunluk’tan İnsan Faktörleri Sertifikasyon Uzmanı Sn. Dr. Çiğdem GÜNEŞ “Havacılıkta İnsan Faktörleri” başlıklı sunumu ile havacılıkta insan hatası ve tasarım uygulamalarına değindi. İkinci sunumda Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’den Uçuşa Elverişlilik Şef Mühendisi Sn. Yusuf Cansu BARAN, uçuşa elverişlilik sertifikasyonu süreçlerinde uçuş izni konusunu içeren “İzninizle Uçabilir Miyim” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Sempozyumun son sunumunu ise FNSS’te Kıdemli Lider Ürün Emniyet Mühendisi Sn.Burak AYCAN ile Güvenilirlik& İdame Edilebilirlik Birim Yöneticisi Sn. Alperen ÖZ birlikte gerçekleştirdiler. “Kara Araçlarındaki ürün Emniyeti Prensipleri& Uygulamaları” başlıklı sunumda kara araçlarının ürün emniyetini sağlamak adına yürütülen pratiklerden bahsedildi.

 
Emniyet kültürünün geliştirilmesi ve hem askeri hem de sivil dünya için sertifikasyon temelli ürün geliştirme süreçlerinin etkinliğinin ve verimliliğinin artırılması için ortak akıl geliştirmek amacı ile gerçekleştirilen 1.Ürün Emniyeti ve Sertifikasyon Sempozyumu’nda Türkiye markasını taşıyan emniyet kritik tüm ürün, ekipman, cihaz ve teçhizatların pozitif yönde fark yaratması için alt yapı geliştirilmesi adına uygun zemin hazır hale getirilmiştir. Bundan sonraki süreçte sektör paydaşlarının birlikte çalışma motivasyonu ile bu zemin üzerinde ülkemiz için ihtiyaç duyulanları birlikte inşa etmek dileğiyle.

TR Uçuşa Uygunluk Belgelendirme Hizmetleri AŞ. Olarak sempozyumumuza katılan, destek veren, katkı sunan herkese teşekkür ederiz.

Emniyette Kalın,

TR Uçuşa Uygunluk Belgelendirme Hizmetleri A.Ş.